Go to navigation Go to content

LALOU WINES

NORBERT & MIA

Norbert Dudziński

współtwórca Lalou Wines i współwłaściciel Lalou Wine Concept

Wino jest nieodłącznym elementem stołu w kulturze europejskiej, do której chcę należeć. Oprócz tego, że wino wprowadza energię do rozmowy, a jedzenie smakuje z nim lepiej, to jeszcze może być ono tematem spotkania, czymś, na co się czeka. Wokół wina w naturalny sposób wytwarza się specyficzny nastrój, który daje mi ogromną przyjemność. Naturalny, szczery, energetyczny klimat.

Przez wiele lat pracowałem jako sommelier w restauracjach, dbając o doświadczenie i komfort gości. Trzy lata spędziłem w Kopenhadze, gdzie byłem m.in. Head Sommelierem w jednej z najlepszych restauracji świata - Geranium (3 gwiazdki Michelin). To było ważne i inspirujące doświadczenie, zarządzałem bowiem jedną z największych i najlepszych kolekcji wina na świecie. Inspirująca była również sama Skandynawia - otwarta, różnorodna, wystrzegająca się snobizmu często kojarzonego z winem.

Specjalizuję się w kilku francuskich regionach: Burgundia, Szampania, Jura i Dolina Loary, a także w winach naturalnych, biodynamicznych oraz pomarańczowych. Te obszary i kategorie sprawiają mi najwięcej frajdy i tym doświadczeniem chcę się dzielić z innymi. Dlatego powstało Lalou Wines. 

W 2020 roku zostałem wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem Prix au Sommelier. Jestem stałym współpracownikiem Magazynu o Winie Ferment oraz ambasadorem Starwine List w Polsce – międzynarodowego przewodnika po najciekawszych miejscach na wino. Posiadam międzynarodowe certyfikaty: A.S.I. Diploma, Court of Master Sommeliers, WSET.