Go to navigation Go to content

LALOU WINES

Sydonios to francuska marka lekkich jak piórko, tradycyjnie dmuchanych kieliszków i karafek. Sydonios łączy nie tylko design i perfekcyjną formę, ale również wiedzę. W etap kreacji szkła zaangażowanych było wielu ekspertów i ta precyzja znajduje swoje odbicie w doświadczeniu.

Sydonios pięknie „prowadzi” wino w degustacji, wyciąga niuanse i wzmacnia substancję. Choć marka istnieje zaledwie kilka lat, to jest już obecna w wielu wyjątkowych miejscach na świecie: w wine barach, gwiazdkowych restauracjach oraz u wybitnych producentów wina.

Kieliszki wytwarzane są z bezołowiowego kryształu, dzielą się na dwie serie: Racine i Terroir. Wszystkie kieliszki i karafki dostępne w Lalou Wine Concept.

sydonios box

SERIA TERROIR

Empreinte: kieliszek do rieslinga, sylvanera, wytrawnego chenin blanc, sauvignon blanc, również tego starzonego w beczce. Bardzo popularny w Szampanii, świetny do win musujących. Empriente ma wyjątkowe proporcje, jest smukły, wysoki, ale też odpowiednio pojemny, wydobywający.

Meridional: duży kieliszek głównie do czerwonych win z kategorii „full body”, zarówno tych z Europy, jak i Nowego Świata.

Septentrional: pinot noir oraz chardonnay w stylu burgundzkim. Wyciąga mineralność i wzmacnia poczucie objętości. Sprawdzi się również do nebbiolo, nerello mascalese, bardziej zwiewnych sangiovese, mocniej skonstruowanych gamay, pinot noir ze stanów Waszyngton i Oregon. Również do szampanów, ale tych najpotężniejszych lub w utlenionym stylu.

SERIA RACINE

Empreinte L'Universel to najmniejszy kieliszek, świetnie oddaje wina słodkie o większej koncentracji, takie jak Tokaj, Sauternes, Rieslingi Auslese i słodsze, alzackie późne zbiory lub te ze szlachetną pleśnią, Banyuls, słodkie Sherry czy Porto, wina lodowe.

L'Esthète to wszechstronny kieliszek - świetnie sobie radzi z winami musującymi, białymi oraz z czerwonymi. Białe to głównie szczepy grüner veltliner, część świeżych win z Hiszpanii jak verdejo, chardonnay bez beczki, chenin blanc z RPA, sauvignon blanc z Nowej Zelandii. Czerwone to wina naturalne, również młode, bez beczki, z nowej fali francuskiej czy hiszpańskiej.

Le Subtil - założeniem było wydobycie tego, co schowane czy nieśmiałe w winach starszych, kruchych, delikatnych. Jurajskie czerwienie czyli pinot noir, poulsard i trousseau. Uważności wymagają również niektóre gamay, pinot noir z bardzo chłodnych części Sonoma Coast. Dojrzałe wina z regionu Rioja, Bordeaux blend - obojętnie skąd pochodzi - po kilkunastu lub kilkudziesięciu latach, ale też wina naturalne, które wytraciły swoją młodzieńczość i wymagaj innej uwagi. Część szampanów, tych starszych, z zaznaczoną ewolucją. Wina pomarańczowe od klasycznej Gruzji czy okolic granicy słoweńsko-włoskiej.